Το γηπεδο

ΑΕΚ... Μια ιδέα, μια ομάδα, μια ιστορία. Τρεις λέξεις που αντικατοπτρίζουν το μεγαλείο του Δικεφάλου. Με αφορμή την επίσημη παρουσίαση του νέου γηπέδου που θα στεγάσει την «Ένωση», το SkyGOAL.gr σας παρουσιάζει την ιστορία της ομάδας σε σχέση με το «σπίτι» της από το 1924 μέχρι και σήμερα.

Η σημερινή ΑΕΚ μπορεί να αγωνίζεται στην Γ΄Εθνική, ωστόσο η ιστορία που φέρει στις πλάτες της είναι πολύ μεγάλη και σαν τον φοίνικα ευελπιστεί ότι θα αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της, όπως έγινε και πριν από 89 χρόνια. Έμβλημά της ο δικέφαλος αετός. Ένας αετός που ξεκίνησε το ταξίδι του από την Κωνσταντινούπολη και συνεχίζει ακόμα και σήμερα μέχρι να προσγειωθεί στο νέο γήπεδο, την «Αγία Σοφία».



Κωνσταντινούπολη 1900-1922


Η ιστορία της «κιτρινόμαυρης» κατ’ ουσίαν ξεκινά από την Πόλη. Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης αγαπούν το ποδόσφαιρο με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στην ίδρυση διαφόρων ομογενειακών αθλητικών σωματείων όπως του Ηφαίστου και του «Πέρα Κλουμπ». Με την δημιουργία, μάλιστα, του Πέρα Κλουμπ μπήκαν τα πρώτα θεμέλια για την ίδρυση του Δικεφάλου στη συνέχεια, στοιχείο που μαρτυρά και το κοινό τους σήμα. Το 1922 έρχεται όμως ο ξεριζωμός... Η προσφυγιά «χτυπάει» την πόρτα των Ελλήνων και αναγκάζει τον αετό να ταξιδέψει από την Πόλη στην Αθήνα.


Αθήνα 1924-1930


Η πονεμένη προσφυγιά κλείνει ήδη τον δεύτερο χρόνο όντας ξεριζωμένη από τα πάτρια εδάφη. Μια παρέα, όμως, Ελλήνων από την Πόλη δεν το «βάζει»  κάτω, αλλά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες για να κρατήσει ζωντανή την σπίθα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και την παρακαταθήκη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Δύο χρόνια έχουν περάσει από το Μεγάλο Διωγμό και ιδρύεται ένα σωματείο με σύμβολο τον δικέφαλο αετό που κοιτάζει σε Ανατολή και Δύση, εμπνευσμένος από το μεγαλείο του Βυζαντίου.


Το σωματείο των προσφύγων ακούει στο όνομα ΑΕΚ. Η Αθλητική Ένωση Κωνσταντινουπόλεως υφίσταται από τις 30 Μαΐου 1924 μετά την συνέλευση που έγινε στην Αθήνα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Η Κωνσταντινούπολη είναι η καταγωγή, ο δικέφαλος το σύμβολο, η προσφυγία ο λαός της. Κατά την ιδρυτική συνέλευση, πρώτος πρόεδρος στην ιστορία ψηφίζεται ο Κώστας Σπανούδης, δημοσιογράφος και μετέπειτα βουλευτής και υπουργός στην κυβέρνηση του Βενιζέλου.




Κομβικό σημείο στην ιστορία της ΑΕΚ είναι το πρώτο και μοναδικό γήπεδο που έχει γνωρίσει. Μετά από απόφαση του πρωθυπουργού, Ελευθέριου Βενιζέλου, παραχωρήθηκε στην Ένωση το 1929 η έκταση στη Νέα Φιλαδέλφεια. Ο αετός άνοιξε τα φτερά του για το Στάδιο «Νίκος Γκούμας».


Στάδιο «Νίκος Γκούμας» 1930-2003



Το 1930 το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Η ΑΕΚ απέκτησε το πρώτο της «σπίτι» που είναι ακόμα το μοναδικό. Το «Στάδιο ΑΕΚ» στη Νέα Φιλαδέλφεια, όπως αρχικά ονομάστηκε, θα γινόταν η στέγη για πολλές επιτυχίες και προκρίσεις που δεν άργησαν να έρθουν. Πρώτος τίτλος αποτελεί το Κύπελλο Ελλάδος την περίοδο 1931-1932 με την επιβλητική νίκη 5-3 επί του Άρη. Η ομάδα υπήρχε, το γήπεδο είναι έτοιμο και η ιστορία περιμένει να διατυπώσει με χρυσά γράμματα όλα όσα θα πετύχει ο Δικέφαλος.


Μέχρι το 1979, το γήπεδο ήταν σε σχήμα πετάλου ενώ καινοτομία αποτέλεσε η δυόροφη κερκίδα που κτίστηκε εκείνη την χρονιά. Το στάδιο της ΑΕΚ έγινε το μεγαλύτερο στάδιο στην Ελλάδα και συνάμα, «διαμάντι» περηφάνιας για τους οπαδούς της, οι οποίοι όμως δεν έμειναν παραπονεμένοι και για έναν άλλο λόγο. Η ομάδα μπορεί να είχε το δικό της «σπίτι» αλλά οι φανατικοί της Θύρας 21 είχαν το δικό τους «δωμάτιο». Κάτω από την δυόροφη βρισκόταν η «σκεπαστή».

Κατά την περίοδο 1985-1987, λόγω έργων το γήπεδο τέθηκε εκτός λειτουργίας και το ΟΑΚΑ φιλοξένησε την ομάδα για δύο χρόνια. Η μεγάλη επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια συνδυάστηκε με την μετονομασία του γηπέδου σε Νίκος Γκούμας, προς τιμή του ανθρώπου που διετέλεσε στο παρελθόν πρόεδρος της Ένωσης και βοήθησε αρκετά στην κατασκευή του γηπέδου. Το 1998 τοποθετήθηκαν τα καθίσματα στις εξέδρες και εύλογα η χωρητικότητα του γηπέδου μειώθηκε από τις 35.000 στις 24.729 θέσεις.


Όλα τα καλά, ωστόσο, συνήθως έχουν και ένα τέλος. Η αρχή αυτού του τέλους ήταν ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 μεγέθους 5,9 ρίχτερ, που προκάλεσε ανεπανόρθωτες ζημιές στο «κιτρινόμαυρο» σπίτι. Για πολλούς μήνες γίνονταν επισκευές αλλά το γήπεδο δεν άντεξε στον χρόνο. Η ανακατασκευή του γηπέδου φάνταζε η πιο λογική λύση, χωρίς όμως την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων που διαφωνούσαν με το σχέδιο ανάπλασης με το υπόγειο πάρκινγκ και τα εμπορικά καταστήματα, αλλά και την χρηματοδότηση, η καταστροφή ήταν αναπόφευκτη.


Υπό την «βιτρίνα» του σχεδίου του τότε αντιπροέδρου της ΚΑΕ και προέδρου της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Γιάννη Γρανίτσα, το 2002 τίθεται η ιδέα για την κατασκευή ενός νέου γηπέδου που θα ενταχθεί στο φάκελο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Με τη σιγουριά ότι ο Δικέφαλος θα μετακομίσει μόνιμα σε άλλο «σπίτι», μπουλντόζες εισέβαλαν στις 5 Μαΐου 2003 στο «Νίκος Γκούμας» και άρχισαν την κατεδάφιση με πρώτες να πέφτουν οι θύρες 21 και 24. Να σημειωθεί ότι δύο μέρες νωρίτερα, η Ένωση είχε δώσει το τελευταίο της παιχνίδι εκεί με αντίπαλο τον Άρη. Δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος, η ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς επικράτησε με 4-0 και το ιστορικό στάδιο έπεσε «με το χαμόγελο στα χείλη» και αποχαιρέτησε τον δικέφαλο που πέταγε δυστυχώς προς άγνωστη κατεύθυνση.





ΟΑΚΑ 2004-2013

Τα χρόνια που ακολουθούν το γκρέμισμα του γηπέδου στη Νέα Φιλαδέλφεια ουσιαστικά βρίσκουν διαρκώς την ΑΕΚ με «μια βαλίτσα στο χέρι». Οι κιτρινόμαυροι αναγκάζονται να αλλάζουν συνεχώς έδρα και χρησιμοποιούν ως προσωρινές λύσεις τα γήπεδα της Φυλής, των Λιοσίων, του Ταύρου, της Νέας Σμύρνης και της Λεωφόρου. Από το 2004 μέχρι και σήμερα, η Ένωση νοικιάζει το ΟΑΚΑ, το οποίο και δηλώνει ως έδρα.


Το σχέδιο του Γρανίτσα στον δρόμο φάνηκε ατελέσφορο. Το ΣτΕ έβαλε μπλόκο στην ανέγερση του νέου γηπέδου χαρακτηρίζοντάς το ως αντισυνταγματικό και αντίθετο στις προδιαγραφές της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας. Η ομάδα έμεινε άστεγη και μαζί και τα όνειρα των ΑΕΚτζήδων για μια νέα ΑΕΚ.

Φως στο τούνελ ήρθε να ρίξει ο Δημήτρης Μελισσανίδης  το 2005, ο οποίος μαζί με την υποψηφιότητα που έθεσε για την προεδρία της ερασιτεχνικής, συνάμα έθεσε και τα πρώτα «θεμέλια» της «Αγίας Σοφίας». Ο Μελισσανίδης υποσχέθηκε ότι θα αναλάβει την κατασκευή γηπέδου που θα πληρεί τις προδιαγραφές της UEFA με χωρητικότητα 36.000 θέσεις και κόστος 73 εκατ. ευρώ. Ο Χρήστος Ζούπας, όμως, ανέλαβε την προεδρία και το σχέδιο «βούλιαξε».

Προσπάθειες έγιναν και από άλλους μετέπειτα προέδρους όπως τον Ντέμη Νικολαΐδη και τον Σταύρο Αδαμίδη για την ανέγερση του γηπέδου, χωρίς όμως να γίνει τίποτα. Το λάθος του Γρανίτσα θεωρήθηκε εγκληματικό από τους φίλους της Ένωσης και καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη της ομάδας. Ο αετός είχε σκονιστεί σε μια γωνία του ΟΑΚΑ, αλλά στο άκουσμα του Μελισσανίδη ήδη από το 2005, άρχισε να κουνάει τα φτερά του και να προθερμαίνεται για μια νέα, ιστορική πτήση.



Επόμενη στάση: «Αγία Σοφία»


Ο φορέας της ιδέας του νέου γηπέδου όπως όλα δείχνουν θα αποτελέσει και ο πρωτεργάτης του ναού της Ένωσης. Ο Δημήτρης Μελισσανίδης, πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, μαζί με αξιόπιστους συμμάχους τον Πέτρο Παππά και Πόλυ Χατζηϊωάννου, έχουν αναλάβει ηγετικό ρόλο για να κτιστεί το νέο γήπεδο την ομάδας με την ονομασία «Αγία Σοφία». Ένα όνομα που δηλώνει την καταγωγή της ομάδας αλλά και μια εκκλησία-σύμβολο για τους αγώνες του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης.

Το γήπεδο δεν μένει μόνο στα λόγια... Ο Μελισσανίδης συμφώνησε στις 5 Νοεμβρίου με τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γιάννη Σγουρό, την χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την ανέγερση του κτιρίου.

Και φτάσαμε στο σήμερα όταν και μέρος αυτού του ονείρου για τους Ενωσίτες φαίνεται ότι γίνεται πραγματικότητα. Τα αποκαλυπτήρια της «Αγίας Σοφίας» έγιναν και όλα δείχνουν ότι βαίνουν προς το καλύτερο. Η «Αγία Σοφία» δεν παίρνει μόνο το όνομα της ομώνυμης εκκλησίας αλλά και τη χάρη. Ενδεικτικά, αν παρατηρήσουμε το σχέδιο του γηπέδου, φαίνεται ότι έχει επηρεαστεί από την αρχιτεκτονική της ιστορικής εκκλησίας με τους τέσσερις στύλους που υψώνονται στις 4 γωνίες του γηπέδου (η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη αποτελείται από τέσσερις πεσσούς).

Ο λαός της ΑΕΚ έχει περάσει πολλές χαρές αλλά και πολλές πίκρες. Το νέο γήπεδο δεν θα είναι απλά ένα οικοδόμημα, αλλά ένα σπίτι για τους οπαδούς του Δικεφάλου που θα στεγάσει τα όνειρα των κιτρινόμαυρων για μια καλύτερη ΑΕΚ, τα όνειρα του κόσμου για την άνοδο αυτής της ιστορικής ομάδας στο σκαλοπάτι που της αξίζει. 

Pages